Actie Samen voor Sierra Leone

We zijn de actie “Samen voor Sierra Leone” gestart. Samen met GAiN. Met als doel fondsenwerving voor het versturen van een zeecontainer met hulpgoederen en hulp bieden op het gebied van educatie.

Gezien de positieve impact van het versturen van de hulpgoederen de afgelopen twee jaar en de hoge nood die we in Sierra Leone gezien hebben, voelen we ons geroepen om te kijken wat we dit jaar extra kunnen doen. Vorige maand vond de rijstactie plaats met een enorme opbrengst. Deze betrokkenheid heeft ons het vertrouwen gegeven dat er draagkracht is om te kijken wat we nog meer kunnen doen voor de mensen in Sierra Leone. Na overleg met Pastor Momoh en Marian Jonker, onze partner van Outreach Support Ministries Sierra Leone (OSM) zijn we op 2 projecten uitgekomen waar we fondsen voor willen gaan werven:

 1. Versturen van zeecontainer met hulpgoederen.
 2. Bouw van een school in Waterloo.

Jij kunt ons helpen om het verschil te maken in het harde dagelijkse leven van zoveel volwassenen en kinderen in Sierra Leone! Lees gauw verder voor meer informatie.

hulpgoederen/doneer een treasure bag

Inmiddels zijn we hard aan de slag gegaan om hulpgoederen te verzamelen. De hulpgoederen die we versturen zijn gericht op het voorzien in eerste levensonderhoud, educatie en ontwikkeling. Dat zijn allemaal goederen die in Sierra Leone bijna niet te verkrijgen zijn of je betaalt er de hoofdprijs voor. En dat is niet te doen voor mensen die leven onder de armoedegrens en hooguit één rijstmaaltijd per dag kunnen eten. We versturen veelal gebruikte spullen die hier overbodig zijn, maar goed genoeg voor een tweede duurzaam leven en dus o zo waardevol voor de mensen in Sierra Leone. Wil je meer weten over Sierra Leone, over het nut van hulpgoederen of over duurzaamheid lees dan hier verder.

Eén item uit de container hulpgoederen willen we nader belichten, de Treasure bag. Dat is een mooie tas gevuld met allerlei hulpgoederen bestemd voor een iemand die het ontbreekt aan de noodzakelijke eerste levensbehoeften zoals een laken, zeep en een kledingstuk. Een echte schat voor deze mensen, vandaar de naam Treasure bag. Eigenlijk een ‘schoenendoos’ voor een volwassene.

Zoals Sallay, zij ontving eerder dit jaar zo’n Treasure bag. Sallay is slachtoffer van de burgeroorlog waardoor ze een arm mist. Ze bedelt om zichzelf en haar familie te kunnen onderhouden, ze vindt het bedelen heel erg. Lees haar hele verhaal en die van Abdul, Isha en Isata in het document hieronder.

Er zijn nog zoveel vrouwen en mannen die leven in dezelfde omstandigheden, die gunnen we ook een tasVoor 7,50 kun je een tas doneren en het verschil maken. Met liefde vullen en verzenden we de tas en voegen een kaartje met groet toe. Maak je gift naar keuze gemakkelijk en snel over. Je kunt nog tot 12 september meedoen.

Je kunt ons ook helpen door het doneren van goederen. We hebben al veel hulpgoederen klaar staan, maar we zoeken nog specifieke dingen zoals kunststof glijbanen, gereedschap, pannen, bestek en shampoo. Kijk hieronder in de lijst met alle hulpgoederen die ook welkom zijn. De lijst is samengesteld in overleg met Pastor Momoh, wij noemen het de 'Pray- & wishlist'.

Zie de agenda voor inleverdata en het adres. De laatste inlevermogelijkheid is 12 september, de tijd daarna hebben we nodig om alles verzendklaar te maken, we gaan de container bij een bedrijf in Zoeterwoude laden.

Hulpgoederen gewenst lijst VC Woerden 2022
PDF – 130,4 KB 65 downloads

bouw van een school in waterloo

29-08-2022 Heel goed nieuws: mede dankzij een grote sponsor is de bouw van de school al in volle gang. Echt geweldig. Ze zijn 3 weken geleden begonnen met bouwen, ondanks verschillende uitdagingen, zoals de regentijd en politieke onlusten in het land, is de fundering al bijna klaar en liggen al veel stenen klaar die ze zelf maken. Er wordt hard gewerkt, ook ouders helpen mee omdat ze zo blij zijn dat er een goed schoolgebouw komt. We zijn onder de indruk. Klik hier voor de foto's. Met dank aan iedereen die een donatie gedaan heeft.

Waterloo is een plaats waar de bevolking in korte tijd enorm gegroeid is. Veel mensen uit het overvolle en riskante Freetown trekken hier naartoe. Er is een school, maar deze is gehuisvest in een kerkgebouw. Er zijn geen lokalen. Alle kinderen krijgen les in dezelfde grote lege ruimte onder een heet golfplaten dak. Als je daar als kind zit, hoor je alle onderwijzers door elkaar heen lesgeven aan hun eigen groep. Je moet je dus wel heel erg goed kunnen concentreren om nog iets op te steken! De oplossing is een ‘echt’ schoolgebouw.  Een goede leerplek voor 180 (wees)kinderen die wonen in één van de armste gebieden in Sierra Leone en die hard geraakt zijn tijdens de Ebola epidemie. Scholing maakt dat ze een betere kans krijgen in het leven. 

Met het verzenden van de hulpgoederen container gaan we ook schoolmeubelen en speeltoestellen verzenden die ze in de school kunnen gaan gebruiken.

Schoolmeubelen: voor ieder kind een tafel en een stoel in plaats van met zijn vijven op één bankje aan één tafel, dat maakt verschil:

 • Het brengt vreugde als je de ruimte hebt om te zitten:
 • Een actieve houding wat uitnodigt uit om te leren
 • Je kunt je beter concentreren waardoor je beter kunt leren
 • De ruimte hebben om te schrijven zonder dat je elleboog tegen je klasgenoot stoot. Waardoor je mooier kunt schrijven en tekenen.

Speelgoed en speeltoestellen: hiervoor is helemaal geen geld beschikbaar, thuis en op de scholen niet. Terwijl het zo belangrijk is om lekker te kunnen spelen:

 • Het is goed voor de ontwikkeling om dingen te ontdekken, creativiteit te ontwikkelen en te leren samen spelen/werken.
 • Veel kinderen komen uit stressvolle gezinssituaties, spelen en plezier maken verlaagt de stress en doet ze alles even vergeten.
 • Speelgelegenheid maakt de school aantrekkelijk voor de kinderen. Afgelopen jaren hebben we speeltoestellen en ander materiaal gestuurd naar de Christ Standard School in Hastings. Er was op deze school bijna niets om mee te spelen. De kleintjes wilden liever bij hun moeder blijven i.p.v. naar school. Nu kunnen ze ’s ochtends niet wachten tot ze weer naar school mogen en willen ze ’s middags niet meer mee naar huis!!

We verzenden in de container nog meer goederen die gericht zijn op educatie:

 • Leermiddelen zoals pennen, potloden en schriften: Sierra Leone is een van de armste landen ter wereld. Het kost de meeste ouders heel veel moeite om één sobere rijstmaaltijd per dag ‘op tafel te krijgen’. Er blijft dan vaak geen geld over om leermiddelen aan te schaffen (één pen kost 2 pakken rijst). Als je geen schriften en pennen hebt kun je niet naar school of je zit in de klas zonder deze leermiddelen en dan moet je alles onthouden. Heel belangrijk dus dat de school hierin kan voorzien. Docenten verdienen nauwelijks geld, dan is het heel wenselijk als je voorzien wordt van een goede tas, pennen, notitieblok etc.
 • Gereedschap: de wens is groot om een technische klas te starten zodat straatjongens opgeleid kunnen worden tot monteur. Vorig jaar zijn we begonnen met het versturen van gereedschap, maar er is meer nodig om een start te kunnen maken.
 • Naaimachines en fournituren: op de Christ Standard School in Hastings zit het Daughters of Abraham  trainingscentrum. Hier krijgen vrouwen naailes. Een aantal vrouwen zijn weduwe, met de zorg voor kinderen. Tijdens de opleiding maken ze kleding, die ze zelf op de markt verkopen. Met het geld dat ze hiermee verdienen, zijn ze in staat om voor zichzelf en vooral hun kinderen te zorgen. Wanneer de vrouwen voor het eindexamen geslaagd zijn, proberen we ze een naaimachine en een eerste hoeveelheid materialen mee te geven om zo van start te kunnen gaan met hun handel.
 • Engelse boeken en lesmateriaal: Engelse boeken zijn schaars en duur in de aanschaf. Van de boeken die we verzenden maken ze een bibliotheek wat er voor zorgt dat kinderen een boek mee naar huis kunnen nemen om te lezen. Lesmateriaal is lokaal te koop, maar is prijzig, op de meeste scholen hebben ze nauwelijks lesmateriaal
 • Schoeisel: veel kinderen moeten kilometers lopen naar school.
 • Drinkflessen: zodat de kinderen water mee kunnen nemen voor de vaak lange wandeling naar school.
 • Whiteboards en meubilair voor de docenten.