Over Sierra Leone

Sierra Leone ligt aan Westkust van Afrika en is een van de armste landen ter wereld. Nog steeds herstellende van een burgeroorlog, een modderstroom en de ebolacrisis. Daarnaast laat de corona pandemie ook grote sporen na. De rampen volgen elkaar op, waardoor de opbouw van het land een hele grote uitdaging is. Veel mensen leven daar in grote armoede. In afgelegen dorpen. Zonder stroom, zonder stromend water. Sommige dorpen zelfs zonder waterput. Mensen hebben nauwelijks vervoer, de infrastructuur is slecht of ontbreekt. Op veel plekken zijn de leefomstandigheden te vergelijken met de plaggenhutten in Drenthe in de 19e eeuw. Mensen gaan met honger naar bed, 90% van de bevolking eet hooguit één maaltijd per dag, die bestaat uit een sobere rijstmaaltijd. Medische voorzieningen zijn er niet, of niet bereikbaar. Er is geen geld voor kleding, schoolspullen, laat staan speelgoed. Veel mensen hebben ’s nachts niet eens een laken om over zich heen te trekken. En geen pan om het weinige eten dat ze hebben in te koken. Daarnaast zijn veel spullen niet te koop in de afgelegen gebieden. Ten gevolge van de corona crisis zijn de voedselprijzen flink gestegen waardoor de omstandigheden nog meer verslechterd zijn. De oorlog in de Oekraïne zorgt voor ongekende hongersnood in Afrika en dus ook in Sierra Leone. 

We hebben veel respect voor de mensen in Sierra Leone. Ze tonen veel veerkracht. Ondanks hun vaak uitzichtloze bestaan, proberen ze er iets van te maken. Toch doorgaan ondanks alle tegenslagen, zo goed en zo kwaad als dat gaat. Met een lege maag. Met alle kwaaltjes en pijntjes die wij ook hebben er erger. Maar zonder toegang tot de tandarts, huisarts, ziekenhuis of de zelfhulpartikelen van de drogist. Zonder financieel vangnet van de regering. Met een hoog sterftecijfer onder de kinderen en onder de volwassenen. En geloof me, daar doet dat net zo’n pijn als bij ons! In Sierra Leone leven de mensen die in de burgeroorlog tegen elkaar hebben gevochten vreedzaam naast elkaar. Kinderen die hun ouders hebben verloren tijdens één van de rampen, door ziekte of een ongeluk, worden zonder mitsen en maren liefdevol opgenomen door familie of buren. Voedsel en goederen, hoe weinig ook, worden gedeeld. Men neemt de dag zoals hij komt, je zorgt voor elkaar. In Sierra Leone leeft en gelooft men zonder voorwaarden.

Maar ze kunnen het niet alleen, en daarom steunen we hun graag door het opsturen van schoenendozen en hulpgoederen. Directe hulp wat hoop en vreugde brengt.

Pastor momoh

Onze lokale contactpersoon in Sierra Leone is Pastor Momoh Conteh. Samen met zijn distributieteam zorgt hij voor de uitdeling van de schoenendozen en hulpgoederen. Zij doen dit vrijwillig en met veel liefde voor hun noodlijdende volk. Heel bijzonder in een land waar mensen zelf al weinig hebben. Pastor Momoh is een enorm inspirerende man. Samen met zijn vrouw Sia hebben ze 7 kinderen, waarvan 2 adoptiekinderen en ze bieden onderdak aan 7 pubers. Hij heeft heel veel meegemaakt en staat nog altijd positief en vol vertrouwen in het leven. Hij werkt keihard om zijn volk te helpen. Hij is open, vriendelijk en werkt met veel passie vanuit zijn hart en dat voelen de mensen om hem heen. Hij is een meester in het vertellen van het Evangelie en mooie verhalen en in het begrijpen en overbrengen van verschillende werelden. Daarnaast kan hij goed organiseren en heeft hij een mooi team om zich heen gebouwd. Via WhatsApp en soms videobellen hebben we regelmatig contact met elkaar. Onze partner in Nederland is Marian Jonker van Outreach support ministries (OSM). Zij heeft al bijna 20 jaar contact met Momoh en samen hebben ze in Sierra Leone veel mooie projecten opgezet. 

IMPACT VAN DE SCHOENENDOZEN

De impact van de schoenendozen is enorm. In 2019, 2020, 2022 EN 2023 zijn we in Sierra Leone geweest om schoenendozen uit te delen. Daar hebben we met eigen ogen gezien hoeveel de schoenendozen betekenen. De uitdelingen brengen niet alleen blijdschap voor de kinderen, maar ook voor hun ouders/verzorgers. Er zijn veel samengestelde gezinnen door het overlijden van ouders. De weeskinderen worden als vanzelfsprekend in het gezin opgenomen door de broer, zus, oom, tante of oma. Soms zorgen ze voor 9 kinderen. Voor zoveel kinderen het eten verzorgen is al een grote uitdaging, geld voor schriften, pennen en speelgoed is er vaak niet. Daarnaast zijn er ook nauwelijks winkels waar ze schoolspullen kunnen kopen. Als hun kind dan zo’n mooi gevulde schoenendoos krijgt is dat een groot geschenk waar ze heel dankbaar voor zijn. Ze worden gezien, krijgen een cadeau van iemand ver weg die aan hun denkt en dat is zo'n waardevolle en hoopvolle ervaring. Met de schriften en andere schoolspullen kunnen de kinderen naar school en dat is wat ze het allerliefste doen! Ze dromen er allemaal van om een beroep te leren. Het speelgoed helpt ze in de ontwikkeling.

De uitdelingen brengen tevens de inwoners van het dorp samen, iedereen komt er naartoe. Na de burgeroorlog die 20 jaar geleden in het land heerste, leven slachtoffers en daders vaak in één gemeenschap, een lastige situatie. Het is helpend als ze dan samen vreugde kunnen delen. Via het Bijbelboekje die de kinderen bij de schoenendozen krijgen wordt het Evangelie verder uitgedragen. De boekjes zijn erg gewild.

impact van de hulpgoederen

Tijdens onze reizen naar Sierra Leone hebben we zoveel mensen ontmoet. Kinderen, jongeren, jongvolwassenen, ouders, opa’s en oma’s. De rode draad in het leven van al deze mensen is, dat het dagelijks bestaan hard is. Iedere dag de vraag of er voldoende geld is om tenminste één sobere rijstmaaltijd te bereiden. Soms is het antwoord gewoon nee. Dat betekent met honger naar bed. En als er geen geld is voor eten, dan is er zeker geen geld voor andere zaken, als schoolspullen, schoolgeld, kleding, schoeisel, medische zorg. Dit werkt zo door in het leven van deze mensen en in de opbouw van een bestaan en de ontwikkeling van een land. Want bij onvoldoende eten of voeding die niet zo voedzaam is, ontstaan al snel gezondheidsproblemen. Hoe kun je je fit voelen, om een beter bestaan op te bouwen als je te weinig te eten hebt? Hoe kun je blij zijn als je vaak honger en zorgen hebt? Met onze actie proberen we de basis van een aantal mensen iets minder moeilijk te maken. Zodat er wat geld en energie overblijft om zelf aan de slag te kunnen. Wat helpt:

  • Een pan: dan hoef je die van de buurvrouw niet te lenen.
  • Een fijn laken: heerlijk om je ‘s nachts in te rollen, zodat je je geborgen voelt en lekker kunt slapen.
  • Schoenen: zodat je niet 5 km naar school op je blote voeten hoeft te lopen in het hete zand.
  • Schriften, potloden en pennen: zodat je naar school kunt.
  • Zeep, tandpasta, tandenborstel een extra kledingstuk: iedereen vindt het fijn om zich fris en fruitig te voelen.
  • Speelgoed en speeltoestellen voor op school: even je stressvolle thuissituatie en je lege buik vergeten doordat je heerlijk kunt spelen en kind zijn.
  • Schoolmeubelen: een tafel en een stoel om geconcentreerd te kunnen leren en schrijven.
  • Voetballen: sport nummer 1 ook in Sierra Leone.
  • Trapnaaimachines en handgereedschap: zodat men een vak kan leren op school en dit later kan beoefenen en in je eigen onderhoud kunt voorzien.

In een gesprek met een aantal jongens van nog geen 20 kwam naar voren dat ze eigenlijk geen toekomstdromen meer hebben. School konden ze niet betalen, dus geen opleiding. Geen zicht op een baan met een redelijk inkomen, geen toekomstperspectief. Het enige waar hun ogen nog van gingen glimmen was voetbal. De vreugde was dan ook groot toen we ze 2 voetballen gaven. We zijn ons ervan bewust dat wij niet de problemen van Sierra Leone kunnen oplossen. Maar we weten inmiddels wel dat we met onze acties voor veel mensen een verschil kunnen maken. We kunnen gerust zeggen: met het steunen van onze projecten geef je zoveel meer dan spullen. Je schenkt een cadeau dat men hun leven lang niet zal vergeten. Maar je geeft ook hoop en steun. Want jij, aan de andere kant van de wereld, geeft zomaar iets aan iemand die je niet kent. En het mooie is, de ontvanger nu, kan in de toekomst een gever worden. Laten we voor heel veel jongens en meisjes, mannen en vrouwen het verschil maken. Laat hun ogen voor een moment weer glimmen. Ze kunnen het niet alleen.

Waarom een container vervoeren? Je kunt de spullen toch beter ter plekke kopen? Heel veel artikelen zijn niet te koop in Sierra Leone. Als het wel te koop is dan is het vaak onbetaalbaar. De schriften zijn daar duurder dan in Nederland en de kwaliteit laat ook te wensen over. Een puzzel kost daar bijvoorbeeld 10 euro. Alle spullen die wel te koop zijn worden ook ingevoerd omdat er in het land zelf geen fabrieken zijn. We versturen veelal gebruikte spullen die hier overbodig zijn, maar goed genoeg voor een tweede duurzaam leven en heel waardevol voor de mensen in Sierra Leone. De spullen die we versturen zijn aangepast op de behoeften en afgestemd met Pastor Momoh. Navraag leert dat veel dorpen geen kleermaker hebben. We zitten de lokale markt daar dus niet in de weg met het opsturen van kleding. Naast kleding sturen we ook hand/trapnaaimachines, stof en fournituren. Een eerste stap op weg naar een beter bestaan. Zo sturen we ook heel veel goederen die gericht zijn op educatie, ook belangrijk voor de kans op een beter bestaan. En misschien kunnen deze mensen het verschil gaan maken voor anderen.

Tevens hebben we van eerdere hulptransporten vernomen, dat het feit dat mensen aan de andere kant van de wereld moeite doen en ‘zomaar ‘iets schenken aan iemand die ze niet kennen, zo’n enorme oppepper is!

hoe gaat de Uitdeling van de schoenendozen in zijn werk

Het distributie team bestaat volledig uit vrijwilligers en ze krijgen allemaal een training. Voorafgaand aan de uitdeling worden de dorpen bezocht door een aantal extra getrainde mensen uit het distributieteam. Ze praten met de Chief en maken een plan. Ze gaan vervolgens alle huisjes langs, ze inventariseren de omstandigheden en het aantal kinderen in het gezin, ze bepalen wie er een doos krijgen en reiken tickets uit voor de kinderen die een schoenendoos gaan krijgen.  Alleen de kinderen met een ticket krijgen een schoenendoos, op deze manier houden ze alles onder controle en wordt een chaos voorkomen. Na het vullen van de containers geven wij aan Pastor Momoh door hoeveel schoenendozen we verstuurd hebben, per leeftijd en geslacht geven we de aantallen door. Zo weet hij wat hij kan verdelen.

Voor iedere uitdeling wordt één van de teamleden aangewezen als leider. Hij/zij is verantwoordelijk voor de distributie en uitdeling van de schoenendozen. De exportdozen worden vervoerd per vrachtwagen, busje en brommers. Ze doen er alles aan om ook de moeilijk bereikbare gebieden te bereiken en zijn soms dagen onderweg. Juist in de afgelegen dorpen is de nood vaak hoog. Het is belangrijk dat ze voldoende schoenendozen meenemen, zomaar even terug om wat op te halen zit er niet in.

Op de dag van de uitdeling worden alle dozen op leeftijd en geslacht klaargezet. Uren voor de uitdeling staan de kinderen al opgesteld in de brandende zon, ze kunnen niet wachten! Samen met het team wordt er gezongen en gebeden, er zijn toespraken en de chief is aanwezig. Dit is een bijzondere dag voor iedereen in het dorp. En dan gaat de uitdeling eindelijk beginnen. Wat een feest!!

Onze ervaringen uit SIERRA LEONE

"Twee verschillende werelden die bij elkaar komen: het Verwerkingscentrum uit Woerden die een zeecontainer met schoenendozen verzendklaar gemaakt heeft en het distributieteam uit Sierra Leone onder leiding van Momoh, dat de schoenendozen uitdeelt aan de kinderen in Sierra Leone. Wat is het bijzonder en waardevol om elkaar te ontmoeten en te zien en voelen dat we ons met dezelfde liefde inzetten voor het gezamenlijke doel. De kinderen in Sierra Leone die, onder moeilijke omstandigheden leven, blij maken met een mooi gevulde schoenendoos met schoolspullen, toiletartikelen, speelgoed en een knuffel. We voelen ons één grote familie".

Wil je meer weten over onze ervaringen, lees dan gauw onze reisverslagen.

Reisverslag Sierra Leone 2019
PDF – 1,2 MB 484 downloads
Reisverslag Sierra Leone 2020
PDF – 2,9 MB 527 downloads
Reisverslag Sierra Leone 2022
PDF – 1,4 MB 398 downloads
Reisverslag Sierra Leone 2023
PDF – 5,1 MB 221 downloads

VERSLAG UITDELING SCHOENENDOZEN 2021

De containers zijn in februari eindelijk aangekomen in Sierra Leone en de uitdelingen van de schoenendozen en de hulpgoederen als schoenen, drinkflessen, lakens en handdoeken is voltooid. Zoals we al eerder bericht hebben prijzen we ons zo gelukkig dat het de afgelopen verwerkingsperiode, ondanks Corona, gelukt is om alles te verzenden. Maar wat de werkelijke impact is, wordt ons nu steeds meer duidelijk. Op zeer regelmatige basis hebben we contact met pastor Momoh en zijn team. Via de app, mail en zelfs videobellen, heel bijzonder en waardevol zeker nu we zelf dit jaar niet naar Sierra Leone af kunnen reizen. De uitdelingen konden pas van start gaan na toestemming van het Nationaal Corona Respons team. Deze toestemming werd gelukkig vrij snel verkregen. De regering ziet het belang van de uitdelingen. Er heerst grote armoede in het land. Door de Coronacrisis is de toestand zeer verslechterd. Er is een gebrek aan schoolspullen. De prijzen zijn enorm gestegen. Ook de voedselprijzen, dus als er al budget is, dan gaat dit op aan voedsel en niet aan schoolspullen, kleding of schoeisel. Dit geeft wel aan hoeveel de schoenendozen betekenen en nog meer dan anders het verschil maken.

De uitdelingen zijn ieder jaar een uitdaging. Vooraf vindt er een selectie plaats, welk dorp, gemeenschap of school ontvangt schoenendozen? Welke kinderen krijgen een doos? Daarna nog zorgen dat de schoenendozen op de plaats van bestemming komen. Daar komt dit jaar de Corona crisis bij, waardoor de uitdaging nog groter is. Met minder teamleden mogen reizen en kleinere uitdelingen op meerdere tijden en met mondkapjes op werken in ruim 30 graden valt niet mee, ook voor hen niet. Maar Pastor Momoh en zijn team zijn enorm gedreven en gemotiveerd om juist in deze tijd de allerarmsten te bereiken. Daarvoor zijn ze diep de binnenlanden ingegaan, dat zijn lange en zware reizen voor het team waarin ze van meerdere vervoersmiddelen gebruik moeten maken, waarvan het laatste deel zelfs met de exportdozen op brommertjes. Deze dorpen zijn compleet op de eigen gemeenschap aangewezen. Er wordt nauwelijks gereisd, mede door Corona. In deze gemeenschappen is geen stroom, dus geen radio en TV of internet. Het is bekend dat er Corona heerst, maar men heeft nauwelijks toegang tot informatie. Met de Ebola uitbraak van 2014, toen het land compleet afgesloten was van de rest van de wereld, nog in gedachten leven deze mensen in angst. Angst voor het onbekende, angst om weer aan hun lot te worden overgelaten. En dan komen er schoenendozen en hulpgoederen, wat een teken van hoop! Ze zijn zo blij met de schriften, pennen en potloden en voor het eerst van hun leven hebben ze speelgoed om mee te spelen wat ook nog eens goed is voor hun ontwikkeling. Bijna 1000 kinderen ontvingen voor het eerst in hun leven een paar splinternieuwe schoenen (welke we via GAiN Duitsland ontvingen). Deze kinderen moeten kilometers lopen om op school te komen, ze deden dit allemaal op afgetrapte slippers. Ter plekke leerden ze na het uitzoeken van hun schoenen om de veters te strikken. Via de organisatie Jointhepipe ontvingen we duizenden waterflessen die ook in afgelegen gebieden uitgedeeld zijn, waar ze ver moeten lopen om water te halen en/of ver moeten lopen om naar school te gaan, zodat ze onderweg water kunnen drinken. Wat we ook nu weer uit alle berichten van de vrijwilligers horen en uit de gesprekken met pastor Momoh, is dat de schoenendozen en de hulpgoederen nog meer brengt dan alleen deze noodzakelijke goederen: de gemeenschap voelt zich gezien, er is uitwisseling van informatie, de feestelijke uitdelingen brengt verschillende bevolkingsgroepen en geloven in saamhorigheid samen en ze leren over de liefde van Jezus. Dit alles werkt nog heel lang door. De schoenendoos wordt ontvangen als een daad van liefde in tijden van wanhoop en nood. De dankbaarheid vanuit Sierra Leone naar iedereen in Nederland die zijn steentje bijgedragen heeft om dit mede mogelijk te maken is groot. Pastor Momoh wenst iedereen het volgende toe:

 

“May the joy you have put into the homes of so many today fill your lives in Jesus name”.

 

Fotoalbum sierra leone 2019 en 2020