Over Sierra Leone
Sierra Leone ligt aan Westkust van Afrika en is een van de armste landen ter wereld. Nog steeds herstellende van een burgeroorlog, een modderstroom en de ebolacrisis. Daarnaast laat de corona pandemie ook grote sporen na. De rampen volgen elkaar op, waardoor de opbouw van het land een hele grote uitdaging is. Veel mensen leven daar in grote armoede. In afgelegen dorpen. Zonder stroom, zonder stromend water. Sommige dorpen zelfs zonder waterput. Mensen hebben nauwelijks vervoer, de infrastructuur is slecht of ontbreekt. Op veel plekken zijn de leefomstandigheden te vergelijken met de plaggenhutten in Drenthe in de 19e eeuw. Mensen gaan met honger naar bed, 90% van de bevolking eet hooguit één maaltijd per dag, die bestaat uit een sobere rijstmaaltijd. Medische voorzieningen zijn er niet, of niet bereikbaar. Er is geen geld voor kleding, schoolspullen, laat staan speelgoed. Veel mensen hebben ’s nachts niet eens een laken om over zich heen te trekken. En geen pan om het weinige eten dat ze hebben in te koken. Daarnaast zijn veel spullen niet te koop in de afgelegen gebieden. Ten gevolge van de corona crisis zijn de voedselprijzen flink gestegen waardoor de omstandigheden nog meer verslechterd zijn. De oorlog in de Oekraïne zorgt voor ongekende hongersnood in Afrika en dus ook in Sierra Leone.
We hebben veel respect voor de mensen in Sierra Leone. Ze tonen veel veerkracht. Ondanks hun vaak uitzichtloze bestaan, proberen ze er iets van te maken. Toch doorgaan ondanks alle tegenslagen, zo goed en zo kwaad als dat gaat. Met een lege maag. Met alle kwaaltjes en pijntjes die wij ook hebben er erger. Maar zonder toegang tot de tandarts, huisarts, ziekenhuis of de zelfhulpartikelen van de drogist. Zonder financieel vangnet van de regering. Met een hoog sterftecijfer onder de kinderen en onder de volwassenen. En geloof me, daar doet dat net zo’n pijn als bij ons! In Sierra Leone leven de mensen die in de burgeroorlog tegen elkaar hebben gevochten vreedzaam naast elkaar. Kinderen die hun ouders hebben verloren tijdens één van de rampen, door ziekte of een ongeluk, worden zonder mitsen en maren liefdevol opgenomen door familie of buren. Voedsel en goederen, hoe weinig ook, worden gedeeld. Men neemt de dag zoals hij komt, je zorgt voor elkaar. In Sierra Leone leeft en gelooft men zonder voorwaarden.
Maar ze kunnen het niet alleen, en daarom steunen we hun graag door het opsturen van schoenendozen en hulpgoederen. Directe hulp wat hoop en vreugde brengt.
Pastor momoh
Onze lokale contactpersoon in Sierra Leone is Pastor Momoh Conteh. Samen met zijn distributieteam zorgt hij voor de uitdeling van de schoenendozen en hulpgoederen. De organisatie heet Outreach Support Sierra Leone. Zij doen dit werk vrijwillig en met veel liefde voor hun noodlijdende volk. Heel bijzonder in een land waar mensen zelf al weinig hebben. Pastor Momoh is een enorm inspirerende man. Samen met zijn vrouw Sia hebben ze 7 kinderen, waarvan 2 adoptiekinderen en ze bieden onderdak aan 7 pubers. Hij heeft heel veel meegemaakt en staat nog altijd positief en vol vertrouwen in het leven. Hij werkt keihard om zijn volk te helpen. Hij is open, vriendelijk en werkt met veel passie vanuit zijn hart en dat voelen de mensen om hem heen. Hij is een meester in het vertellen van het Evangelie en mooie verhalen en in het begrijpen en overbrengen van verschillende werelden. Daarnaast kan hij goed organiseren en heeft hij een mooi team om zich heen gebouwd. Via WhatsApp en soms videobellen hebben we regelmatig contact met elkaar.
In de afgelopen 20 jaar hebben ze vier scholen gebouwd, in Hastings, Waterloo, Mamboma en Kalaba town. Een school waar weeskinderen of kinderen van 1 oudergezinnen een kans krijgen om naar school te gaan omdat ze geen schoolgeld, schoolspullen en/of schooluniform hoeven te betalen.
IMPACT VAN DE SCHOENENDOZEN
De impact van de schoenendozen is enorm. In 2019, 2020, 2022 EN 2023 zijn we in Sierra Leone geweest om schoenendozen uit te delen. Daar hebben we met eigen ogen gezien hoeveel de schoenendozen betekenen. De uitdelingen brengen niet alleen blijdschap voor de kinderen, maar ook voor hun ouders/verzorgers. Er zijn veel samengestelde gezinnen door het overlijden van ouders. De weeskinderen worden als vanzelfsprekend in het gezin opgenomen door de broer, zus, oom, tante of oma. Soms zorgen ze voor 9 kinderen. Voor zoveel kinderen het eten verzorgen is al een grote uitdaging, geld voor schriften, pennen en speelgoed is er vaak niet. Daarnaast zijn er ook nauwelijks winkels waar ze schoolspullen kunnen kopen. Als hun kind dan zo’n mooi gevulde schoenendoos krijgt is dat een groot geschenk waar ze heel dankbaar voor zijn. Ze worden gezien, krijgen een cadeau van iemand ver weg die aan hun denkt en dat is zo'n waardevolle en hoopvolle ervaring. Met de schriften en andere schoolspullen kunnen de kinderen naar school en dat is wat ze het allerliefste doen! Ze dromen er allemaal van om een beroep te leren. Het speelgoed helpt ze in de ontwikkeling.
De uitdelingen brengen tevens de inwoners van het dorp samen, iedereen komt er naartoe. Na de burgeroorlog die 20 jaar geleden in het land heerste, leven slachtoffers en daders vaak in één gemeenschap, een lastige situatie. Het is helpend als ze dan samen vreugde kunnen delen. Via het Bijbelboekje die de kinderen bij de schoenendozen krijgen wordt het Evangelie verder uitgedragen. De boekjes zijn erg gewild.
hoe gaat de Uitdeling van de schoenendozen in zijn werk
Het distributie team bestaat volledig uit vrijwilligers en ze krijgen allemaal een training. Voorafgaand aan de uitdeling worden de dorpen bezocht door een aantal extra getrainde mensen uit het distributieteam. Ze praten met de Chief en maken een plan. Ze gaan vervolgens alle huisjes langs, ze inventariseren de omstandigheden en het aantal kinderen in het gezin, ze bepalen wie er een doos krijgen en reiken tickets uit voor de kinderen die een schoenendoos gaan krijgen. Alleen de kinderen met een ticket krijgen een schoenendoos, op deze manier houden ze alles onder controle en wordt een chaos voorkomen. Na het vullen van de containers geven wij aan Pastor Momoh door hoeveel schoenendozen we verstuurd hebben, per leeftijd en geslacht geven we de aantallen door. Zo weet hij wat hij kan verdelen.
Voor iedere uitdeling wordt één van de teamleden aangewezen als leider. Hij/zij is verantwoordelijk voor de distributie en uitdeling van de schoenendozen. De exportdozen worden vervoerd per vrachtwagen, busje en brommers. Ze doen er alles aan om ook de moeilijk bereikbare gebieden te bereiken en zijn soms dagen onderweg. Juist in de afgelegen dorpen is de nood vaak hoog. Het is belangrijk dat ze voldoende schoenendozen meenemen, zomaar even terug om wat op te halen zit er niet in.
Op de dag van de uitdeling worden alle dozen op leeftijd en geslacht klaargezet. Uren voor de uitdeling staan de kinderen al opgesteld in de brandende zon, ze kunnen niet wachten! Samen met het team wordt er gezongen en gebeden, er zijn toespraken en de chief is aanwezig. Dit is een bijzondere dag voor iedereen in het dorp. En dan gaat de uitdeling eindelijk beginnen. Wat een feest!!
impact van de hulpgoederen
Tijdens onze reizen naar Sierra Leone hebben we zoveel mensen ontmoet. Kinderen, jongeren, jongvolwassenen, ouders, opa’s en oma’s. De rode draad in het leven van al deze mensen is, dat het dagelijks bestaan hard is. Iedere dag de vraag of er voldoende geld is om tenminste één sobere rijstmaaltijd te bereiden. Soms is het antwoord gewoon nee. Dat betekent met honger naar bed. En als er geen geld is voor eten, dan is er zeker geen geld voor andere zaken, als schoolspullen, schoolgeld, kleding, schoeisel, medische zorg. Dit werkt zo door in het leven van deze mensen en in de opbouw van een bestaan en de ontwikkeling van een land. Want bij onvoldoende eten of voeding die niet zo voedzaam is, ontstaan al snel gezondheidsproblemen. Hoe kun je je fit voelen, om een beter bestaan op te bouwen als je te weinig te eten hebt? Hoe kun je blij zijn als je vaak honger en zorgen hebt? Met onze actie proberen we de basis van een aantal mensen iets minder moeilijk te maken. Zodat er wat geld en energie overblijft om zelf aan de slag te kunnen. Wat helpt:
- Een pan: dan hoef je die van de buurvrouw niet te lenen.
- Een fijn laken: heerlijk om je ‘s nachts in te rollen, zodat je je geborgen voelt en lekker kunt slapen.
- Schoenen: zodat je niet 5 km naar school op je blote voeten hoeft te lopen in het hete zand.
- Schriften, potloden en pennen: zodat je naar school kunt.
- Zeep, tandpasta, tandenborstel een extra kledingstuk: iedereen vindt het fijn om zich fris en fruitig te voelen.
- Speelgoed en speeltoestellen voor op school: even je stressvolle thuissituatie en je lege buik vergeten doordat je heerlijk kunt spelen en kind zijn.
- Schoolmeubelen: een tafel en een stoel om geconcentreerd te kunnen leren en schrijven.
- Voetballen: sport nummer 1 ook in Sierra Leone.
- Trapnaaimachines en handgereedschap: zodat men een vak kan leren op school en dit later kan beoefenen en in je eigen onderhoud kunt voorzien.
In een gesprek met een aantal jongens van nog geen 20 kwam naar voren dat ze eigenlijk geen toekomstdromen meer hebben. School konden ze niet betalen, dus geen opleiding. Geen zicht op een baan met een redelijk inkomen, geen toekomstperspectief. Het enige waar hun ogen nog van gingen glimmen was voetbal. De vreugde was dan ook groot toen we ze 2 voetballen gaven. We zijn ons ervan bewust dat wij niet de problemen van Sierra Leone kunnen oplossen. Maar we weten inmiddels wel dat we met onze acties voor veel mensen een verschil kunnen maken. We kunnen gerust zeggen: met het steunen van onze projecten geef je zoveel meer dan spullen. Je schenkt een cadeau dat men hun leven lang niet zal vergeten. Maar je geeft ook hoop en steun. Want jij, aan de andere kant van de wereld, geeft zomaar iets aan iemand die je niet kent. En het mooie is, de ontvanger nu, kan in de toekomst een gever worden. Laten we voor heel veel jongens en meisjes, mannen en vrouwen het verschil maken. Laat hun ogen voor een moment weer glimmen. Ze kunnen het niet alleen.
Waarom een container vervoeren? Je kunt de spullen toch beter ter plekke kopen? Heel veel artikelen zijn niet te koop in Sierra Leone. Als het wel te koop is dan is het vaak onbetaalbaar. De schriften zijn daar duurder dan in Nederland en de kwaliteit laat ook te wensen over. Een puzzel kost daar bijvoorbeeld 10 euro. Alle spullen die wel te koop zijn worden ook ingevoerd omdat er in het land zelf geen fabrieken zijn. We versturen veelal gebruikte spullen die hier overbodig zijn, maar goed genoeg voor een tweede duurzaam leven en heel waardevol voor de mensen in Sierra Leone. De spullen die we versturen zijn aangepast op de behoeften en afgestemd met Pastor Momoh. Navraag leert dat veel dorpen geen kleermaker hebben. We zitten de lokale markt daar dus niet in de weg met het opsturen van kleding. Naast kleding sturen we ook hand/trapnaaimachines, stof en fournituren. Een eerste stap op weg naar een beter bestaan. Zo sturen we ook heel veel goederen die gericht zijn op educatie, ook belangrijk voor de kans op een beter bestaan. En misschien kunnen deze mensen het verschil gaan maken voor anderen.
Tevens hebben we van eerdere hulptransporten vernomen, dat het feit dat mensen aan de andere kant van de wereld moeite doen en ‘zomaar ‘iets schenken aan iemand die ze niet kennen, zo’n enorme oppepper is!
Onze ervaringen uit SIERRA LEONE
"Twee verschillende werelden die bij elkaar komen: het Verwerkingscentrum uit Woerden die een zeecontainer met schoenendozen verzendklaar gemaakt heeft en het distributieteam uit Sierra Leone onder leiding van Momoh, dat de schoenendozen uitdeelt aan de kinderen in Sierra Leone. Wat is het bijzonder en waardevol om elkaar te ontmoeten en te zien en voelen dat we ons met dezelfde liefde inzetten voor het gezamenlijke doel. De kinderen in Sierra Leone die, onder moeilijke omstandigheden leven, blij maken met een mooi gevulde schoenendoos met schoolspullen, toiletartikelen, speelgoed en een knuffel. We voelen ons één grote familie".
Wil je meer weten over onze ervaringen, lees dan gauw onze reisverslagen.