De extra container is onderweg

Gepubliceerd op 12 september 2021 om 20:20

“Grote dingen gebeuren door een opeenvolging van (kleine) dingen die met elkaar verbonden zijn”.
Vincent van Gogh

De dag-quote van de Flowkalender op 7 september.
Hoe toepasselijk wil je het hebben? Vandaag hebben we een enorme zeecontainer (40ft), afgeladen met hulpgoederen, verzonden naar Sierra Leone.

Verbonden met Sierra Leone zijn we al jaren door de Schoenendoosactie. Nog meer verbonden zijn we na de twee hulpreizen. We hebben gehoord, gezien, ervaren en gevoeld wat de actie betekent. Tijdens de tweede reis, hebben we pastor Momoh gevraagd waar de meeste behoefte aan is. Samen hebben we toen een wensenlijst opgesteld. Deze kreeg de mooie titel ‘Pray-& Wishlist’. In maart 2020 hebben we afscheid genomen in Sierra Leone met de belofte om zoveel mogelijk wensen proberen te realiseren.

Afgelopen november hebben we, naast de schoenendozen, een halve container hulpgoederen verzameld en verzonden. Kleding, schoenen, schoolmeubels, Engelse boeken, speelgoed, medische artikelen, waterflessen, computers enz.
Daarnaast hebben we pakketten gemaakt voor de verloskundigen, tienermoeders en weduwes en weduwnaars. Deze spullen zijn in het voorjaar uitgedeeld. Onder zeer moeilijke omstandigheden vanwege de beperkingen door Corona. Maar met zoveel blijdschap en dankbaarheid ontvangen. De komende verwerkingsperiode gaan we, naast 13.000 schoenendozen, de tweede container weer afvullen met hulpgoederen.

Een lange inleiding om weer terug te komen bij de quote van de dag. Kleine heb ik tussen haakjes gezet, want er gebeurde in de afgelopen maanden ook hele grote dingen. Het begon met een oplettende ouder in Ter Aar. Die had gehoord dat de school van haar kinderen een nieuw gebouw en nieuw meubilair zou krijgen. Het oude meubilair zou weggegooid worden. Er werd contact opgenomen met ons, met de vraag of we een bestemming hadden voor de meubeltjes. Die was er, de halve container in november (voor een deel van de meubeltjes). Daarna volgden de dingen zich in razend tempo op.
Er meldde zich een meer dan royale sponsor die het transport en alle bijkomende kosten voor zijn rekening nam van een extra container in september. Wat een cadeau! De maanden die volgden waren een aaneenschakeling van verzamelen, gulle giften, bijzondere ontmoetingen, hard werken, maar vooral een enorme dankbaarheid hierbij betrokken te zijn. Met een enorme groep mensen uit alle delen van het land is dit project gerealiseerd. Overal kwamen de spullen vandaan. Mensen hebben moeite gedaan om het bij ons te brengen, ruimte beschikbaar gesteld, veel tijd gestoken in het verzamelen, sorteren en verpakken van de spullen. Donaties ontvangen in geld en goederen. Met als eindresultaat een container vol met spullen, die begin oktober aankomt in Sierra Leone.

In Nederland, een enorme container, afgeladen met verzamelde spullen. Duizenden kilo’s aan gewicht. Diezelfde container in Sierra Leone, een land met miljoenen mensen in armoede, een druppel op een gloeiende plaat. We hebben het al eerder gezegd, we kunnen de problemen in Sierra Leone en de rest van de wereld niet oplossen. Maar we kunnen wel ons uiterste best doen om iets bij te dragen aan het leven van een ander, ook al kennen we die ander niet. Met de inhoud van deze container worden zoveel mensen ’geraakt’. Ze voelen zich gezien, ze zijn niet vergeten. Kinderen kunnen weer even onbezorgd kind zijn, wanneer ze spelen met het meegestuurde speelgoed. We zijn er rotsvast van overtuigd, dat door het sturen van deze kleine dingen (spullen die wij in ons rijke westen niet meer nodig hebben) in Sierra Leone grote dingen gebeuren.

De inhoud van de container:

250 sets schoolmeubels. 7000 Schriften. Echo apparaat en medische materialen voor de kliniek waaronder 4000 mondkapjes en ziekenhuisklompen. 13.000 waterflessen. 175 gevulde tassen voor weduwen. Educatie materiaal waaronder Engelstalige boeken en puzzels en spellen. Speelgoed voor binnen, klein speelgoed en tafeltennistafel en sjoelbakken. Buitenspeelgoed. Speeltoestellen. Pannen. 900 paar nieuwe sportschoenen. Sportkleding voor 9 voetbalteams (32 leden per team). Hand-trapnaaimachines en fournituren. Gereedschap en twee workmates. Tuingereedschap. EHBO dozen. Wasbaar maandverband (zelf genaaid). Handdoeken. Baby kleding en speelgoed. Tassen. Kleding.