Eindstand 13.170 schoenendozen!

Gepubliceerd op 27 november 2022 om 16:21

Yes het is gelukt, we hebben zelfs 13.170 schoenendozen gecontroleerd!!Ze zijn gisteren in twee zeecontainers geladen samen met 1831 schoenendozen uit Verwerkingscentrum Berkel en Rodenrijs. Daarmee zijn er in totaal 15.001 schoenendozen onderweg naar Sierra Leone.
Zo’n zin is snel getypt. Een getal, een mooi getal. Maar zegt helemaal niets over het afgelopen jaar, de afgelopen drie weken, over iedereen die hierbij betrokken is en het zegt helemaal niets over wat dit getal in de toekomst betekent.

15.001 kinderen in Sierra Leone die straks een mooie, goedgevulde schoenendoos gaan ontvangen, bij elkaar een gemiddeld voetbalstadion vol. Zo spreekt dit getal al meer tot de verbeelding.
Voor de kinderen een cadeau: schriften, potloden, pennen, speelgoed, knutselmateriaal, een kledingstuk, een tas, een beker of een fles. Blijdschap en een klein beetje ontzorgen bij de ouders, hun kind krijgt iets wat ze zelf niet kunnen geven.

Het begint natuurlijk bij de mensen die een schoenendoos vullen. Daarnaast iedereen die het hele jaar bijvulmateriaal maakt en verzamelt. We hebben het niet in kaart, maar inmiddels bestrijken we waarschijnlijk heel Nederland. En de olievlek breidt zich via, via nog steeds uit. Die creativiteit en zorgvuldigheid hebben we de afgelopen drie weken weer kunnen zien. Ruim 900 dozen met bijvulmateriaal stonden in ons VC en het grootste gedeelte is gebruikt! En dan natuurlijk al die vrijwilligers die gezorgd hebben dat de 13.170 schoenendozen zijn gecontroleerd, van verpakkingsmiddelen ontdaan en waar nodig zijn aangevuld en de klussers die gezorgd hebben voor alle in- en uitpakwerkzaamheden achter de schermen. Dank voor jullie enorme inzet! Dit alles was niet mogelijk geweest zonder “De paarse brigade”, de mannen van de exporthoek, de verhuis- en laadteams (vaak zit er een overlapping tussen de hiervoor genoemden 😊). En niet te vergeten onze privé kok Ron, die ons voor de avonddiensten voorzag van een heerlijke maaltijd.

Vanaf begin oktober t/m maandag 28-11, de dag van de terug verhuizing, is er enorm hard gewerkt om de verwerkingsperiode te realiseren. Hieraan voorafgaand natuurlijk het naarstig zoeken naar een geschikte locatie. Met dank aan de niet aflatende inspanning is het dit jaar ook weer gelukt en konden we gebruik maken van de fantastische locatie van Voetbalshop.nl. En al lijkt het misschien alsof het VC er “opeens” was, daar is heel wat denk- en sjouwwerk aan vooraf gegaan.

De paarse brigade willen we toch apart benoemen. Een hechte groep van vaste en nieuwe vrijwilligers die ervoor zorgen dat een ieder heerlijk een dagdeel schoenendozen kan controleren. Zij zorgen voor de begeleiding, zijn vraagbaak, zorgen dat er voldoende spullen voorhanden zijn. Dat de werkplekken aan het einde van een dagdeel opgeruimd en bijgevuld zijn. Sorteren de binnengekomen spullen en spullen die niet geschikt waren voor in de schoenendozen. Doen de was, het oud papier en plastic, het afval enz. enz. Daarnaast regelen ze de ontvangst, koffie met wat lekkers, met dank aan Jumbo Bijlsma en iedereen die iets lekkers meebracht, maar ook dat de ruimtes schoon en opgeruimd zijn. Zonder hen…….

Twee 40ft containers zijn onderweg naar Sierra Leone. Met daarin 15.001 schoenendozen, ruim 6800 extra schriften, dozen met extra pennen en kladblokken. En daarnaast diverse dozen met hulpgoederen die niet meer meekonden in de container van oktober. De containers zullen naar verwachting 22 december aankomen in Sierra Leone.En nu is het, op de terug verhuizing na, weer voorbij. Morgen het VC leegruimen en schoonmaken. Aan het einde van de dag ziet het eruit alsof er niets is gebeurd. Het enige dat herinnert aan onze aanwezigheid zijn wat glitters op de grond hier en daar.

Morgen trekken wij letterlijk en figuurlijk de deur dicht. Ergens in januari komen we weer uit onze winterslaap en starten we de werkzaamheden weer op. We kijken terug op fantastische 3 weken. Heerlijk dat het weer gelukt is, met weemoed omdat het voorbij is. Maar het hoofd en lijf zegt dat het goed is! Dank aan jullie allemaal!!