SCHOENENDOZEN CONTROLEREN EN VERZENDKLAAR MAKEN

De schoenendozen van de Schoenendoosactie zijn door deelnemers uit het hele land versierd en gevuld. Via inleverpunten komen die schoenendozen aan in een Verwerkingscentrum waar ze gecontroleerd worden voordat ze worden verzonden naar hun bestemming.

“Waarom worden de schoenendozen nog gecontroleerd?” hoor ik je denken.
Dat is een goeie vraag!
“Wanneer iedereen zich houdt aan de instructies in deze folder dan is dat toch niet nodig?”
Dat is ook een goeie vraag!

Het doel van het controleren van een schoenendoos is om ervoor te zorgen dat ieder kind een gelijkwaardig gevulde schoenendoos krijgt. Die doos is een prachtig cadeau, misschien wel het enige cadeau dat hij of zij ooit zal krijgen. Dan moet de inhoud van de schoenendoos dus ook gewoon goed voor elkaar zijn. Uit ervaring weten we dat, ondanks de heldere instructie en checklist uit de folder, de dingen die in de schoenendozen zitten niet altijd geschikt zijn voor verzending. Aan ons de taak om er een goed gevulde doos van te maken.

Wat heel belangrijk om te weten is, dat we de schoenendoos controleren met RESPECT voor de gever en met evenveel RESPECT voor de ontvanger. Dit betekent dat:

  • Alle geschikte artikelen gewoon weer teruggaan in de schoenendoos.
  • Alle ongeschikte artikelen verwijderd worden. Dat zijn de artikelen die in de actiefolder aangegeven worden als ongeschikt. Die artikelen zijn niet geschikt voor verzending, daar maken we de kinderen niet blij mee. 
  • Te grote schoenendozen vervangen worden voor een normale maat. Dit doen we om grote verschillen te voorkomen en te zorgen dat er zoveel mogelijk schoenendozen in de exportdozen passen. Want hoe meer dozen hoe meer blije kinderen natuurlijk! Per zeecontainer scheelt dit al gauw 700 kinderen die we anders niet blij kunnen maken met een prachtig cadeau.
  • Verpakkingsmateriaal verwijderd wordt. De doellanden hebben meestal geen vuilverwerking waardoor alles in de natuur terechtkomt. Veel artikelen zitten in plastic of karton verpakt, dat is overbodig. Daarnaast neemt dit heel veel ruimte in. Sinds dit jaar doen we geen ballonnen meer in de schoenendozen, deze zijn niet goed voor de natuur.

Als er nog ruimte over is, dan vullen we de schoenendoos aan met spullen totdat de doos vol zit. Het is zonde om lucht te versturen en nog belangrijker: we gunnen ieder kind een volle schoenendoos met spullen. 

Na het controleren van de schoenendozen worden ze in exportdozen gepakt, de exportdozen zijn op maat gemaakt zodat er zoveel mogelijk exportdozen in een zeecontainer passen. Als alle schoenendozen verzendklaar zijn worden ze in zeecontainers geladen en gaan ze per schip naar Sierra Leone. Over het algemeen komen de containers na 4-8 weken aan in Freetown, de hoofdstad van Sierra Leone. 

De periode waarin we de schoenendozen controleren noemen we de verwerkingsperiode en vindt ieder jaar plaats in november.

 

 Duurzaamheid

  • De ongeschikte spullen uit de schoenendozen krijgen allemaal een andere bestemming. Weggooien doen we alleen bij kapotte spullen. Er wordt onderling uitgewisseld tussen de verschillende Verwerkingscentra, ieder Verwerkingscentrum controleert schoenendozen voor verschillende bestemmingen waarvoor andere spullen gewenst zijn. Verder verkopen we spullen om daarvan geschikt bijvulmateriaal te kopen en we geven spullen aan GAiN en andere hulporganisaties. Dat komt dus helemaal goed!
  • We voeren al het afval gescheiden af en voorkomen dat het in de natuur van het land van bestemming terecht komt.
  • We verzamelen heel veel gebruikte spullen die een tweede leven krijgen in het land van bestemming. Spullen als: kleding, tennisballen en speelgoed. Spullen die anders ongebruikt in een kast zouden liggen of weggegooid worden.
  • Van restanten breikatoen en stof worden tasjes, Barbiekleding, knikker- en pennenzakjes gehaakt, gebreid en genaaid. Voor koude bestemmingen worden mutsen en sjaals gemaakt van restanten wol. Oude dekbedhoezen en overhemden worden omgetoverd in leuke jurkjes, de lange mouwen van de overhemden worden weer gebruikt om pennenzakjes te naaien. Van losse spullen, waar kinderen niet zoveel mee kunnen, worden setjes gemaakt waar ze uren speel- of knutselplezier aan beleven.
  • Je mag spullen in de doos doen waar jezelf niet meer mee speelt maar nog wel goed genoeg zijn. Denk hierbij aan je knikkers, knuffel, Barbie, auto of puzzel. Maar ook een T-shirt die jezelf niet meer past of een pet of tas die je niet meer gebruikt. Dat zijn duurzame spullen waar de kinderen nog lang plezier van kunnen hebben.

Waarom een container vervoeren als je de spullen ook ter plekke kunt kopen? Heel veel artikelen zijn niet te koop in Sierra Leone. Als het wel te koop is dan is het vaak onbetaalbaar. De schriften zijn daar duurder dan in Nederland en de kwaliteit laat ook te wensen over. Een puzzel kost daar bijvoorbeeld 10 euro. Alle spullen die wel te koop zijn worden ook ingevoerd omdat er in het land zelf geen fabrieken zijn.

HULPGOEDEREN VERZAMELEN EN VERZENDEN

De 13.000 schoenendozen, die we in november gaan verwerken, vullen de ruimte van 1,5 zeecontainer. In de overgebleven ruimte versturen we hulpgoederen. Die ruimte vullen we met schoolmeubelen, daarnaast kunnen we nog meer spullen meesturen. We hebben samen met Momoh en de organisatie OSM een lijst gemaakt met de gewenste hulpgoederen. Allemaal goederen die daar een groot verschil maken.

WAAROM HULPGOEDEREN

Is dit wel duurzaam, moet je het niet in het land zelf kopen?

Maak je de mensen niet afhankelijk, moet je ze niet zelfredzaam maken?

In eerste instantie lijkt ja het antwoord, geredeneerd vanuit ons rijke westen.

Maar als je luistert naar de verhalen van de mensen daar, de informatie van onze samenwerkingspartner OSM, dat wat we met eigen ogen hebben gezien tijdens onze reis naar Sierra Leone in 2020, dan ligt het veel genuanceerder. Het antwoord is nog steeds ja, maar niet op dit moment. De situatie in Sierra Leone is slecht. Sierra Leone is een van de armste landen ter wereld. Nog steeds herstellende van een burgeroorlog, een modderstroom en de ebolacrisis. En dan is er nu weer de corona pandemie.

Veel mensen leven daar in afgelegen dorpen. Zonder stroom, zonder stromend water. Sommige dorpen zelfs zonder waterput. Mensen hebben nauwelijks vervoer, de infrastructuur is slecht of ontbreekt. Op veel plekken zijn de leefomstandigheden te vergelijken met de plaggenhutten in Drenthe in de 19e eeuw. Mensen gaan met honger naar bed. Medische voorzieningen zijn er niet, of niet bereikbaar. Er is geen geld voor kleding, schoolspullen, laat staan speelgoed. Veel mensen hebben ’s nachts niet eens een laken om over zich heen te trekken. En geen pan om het weinige eten dat ze hebben in te koken.

Veel spullen zijn niet te koop in afgelegen gebieden. Navraag leert dat veel dorpen geen kleermaker hebben. Naast kleding sturen we ook hand/trapnaaimachines, stof en fournituren. We zitten de lokale markt daar dus niet in de weg met het opsturen van spullen.

We zijn er ons pijnlijk van bewust, dat wij het probleem van Sierra Leone (en alle andere landen) niet op kunnen lossen. Maar we zijn overtuigd dat hulpgoederen en de schoenendozen het verschil maakt. Door een aandeel te leveren in de eerste levensbehoefte van een aantal mensen met kleding, huisraad, medische artikelen en verzorgingsartikelen. Tevens hebben we van eerdere hulptransporten vernomen, dat het feit dat mensen aan de andere kant van de wereld moeite doen en ‘zomaar ‘iets schenken aan iemand die ze niet kennen, zo’n enorme oppepper is. Daarnaast sturen we ook schoolartikelen, naaimachines en toebehoren en (tuin)gereedschap. Een eerste stap op weg naar een beter bestaan. En misschien kunnen deze mensen het verschil maken voor anderen: Pay it forward.

fotoalbum verwerkingsperiode 2020